Is StoryBrand geschikt voor elke organisatie?
Je overweegt om met StoryBrand aan de slag te gaan, maar je twijfelt. Past dit framework eigenlijk wel bij jouw organisatie? Je wilt natuurlijk geen tijd en geld investeren in iets wat niet blijkt te werken voor jouw specifieke situatie. En die twijfel is logisch – want hoewel StoryBrand voor veel organisaties waardevol kan zijn, is het inderdaad niet voor elke organisatie de juiste oplossing.
Als mede-eigenaar van Buzzlytics én StoryBrand Nederland spreek ik regelmatig organisaties die willen weten of StoryBrand geschikt is voor hen. Ik ben sinds 2019 StoryBrand-gecertificeerd en heb sinds 2021 tientallen workshops gegeven en implementaties begeleid. Ik heb gezien welke organisaties enorm succesvol zijn met StoryBrand, maar ook welke organisaties er minder baat bij hebben.
In dit artikel help ik je te bepalen of StoryBrand geschikt is voor jouw organisatie. Je leert voor welk type organisaties StoryBrand een goede fit is en in welke gevallen het framework minder goed past. Dit artikel helpt je dus een gefundeerde keuze te maken.
StoryBrand helpt commerciële organisaties hun klant centraal te stellen in hun verhaal.
Voor welke organisaties is StoryBrand een goede fit?
Commerciële organisaties
Allereerst is StoryBrand bij uitstek geschikt voor commerciële organisaties, omdat het framework helpt om complexe proposities helder en klachtgericht te communiceren.
Veel organisaties hebben de neiging om over zichzelf en hun oplossingen te praten. StoryBrand helpt deze organisaties hun klant centraal te stellen in hun verhaal.
Door de klant te positioneren als een held die een probleem heeft en de organisatie als de ervaren gids die hem kan helpen dit probleem op te lossen, creëer je een heldere boodschap die je klant direct aanspreekt.
Commerciële organisaties die StoryBrand implementeren zien dan ook vaak dat hun boodschap niet alleen beter aankomt, maar ook daadwerkelijk leidt tot meer conversies en sales.
Goede doelen maken twee verschillende BrandScripts: een mission-based BrandScript en een donor-based BrandScript.
Goede doelen
StoryBrand werkt ook bijzonder goed voor goede doelen. Deze organisaties kunnen profiteren van twee verschillende BrandScripts:
- een mission-based BrandScript
- een donor-based BrandScript
Het mission-based brandscript draait om de centrale missie van het goede doel, bijvoorbeeld het realiseren van 1.000 waterputten in Afrika. Hierbij spreek je de donateur aan als held en focus je op de impact die hij kan maken.
Het donor-based brandscript richt zich specifiek op de motivatie van de donateur zelf. Sommige donateurs willen een goed gevoel overhouden aan hun bijdrage en andere willen actief betrokken zijn door bijvoorbeeld deel te nemen aan een sponsorloop.
Door beide scripts te gebruiken, kunnen goede doelen verschillende typen donateurs effectief aanspreken.
Kunst- en cultuursector: met aanpassingen
Verder kan de kunst- en cultuursector baat hebben bij StoryBrand, al zijn er wel aanpassingen nodig. Anders dan bij commerciële dienstverlening draait het hier niet alleen om het oplossen van problemen, maar vooral om smaak en gevoel. Een museum als het Rijksmuseum vertelt bijvoorbeeld niet zozeer over problemen die ze oplossen, maar over wat bezoekers willen ervaren.
Als je voor maar enkele organisaties werkt, is StoryBrand niet de meest logische keuze voor jou.
Voor welke organisaties is StoryBrand minder geschikt?
Muziekbands en artiesten
Voor muziekbands en artiesten is StoryBrand vaak minder toepasbaar. Muziek draait primair om gevoel en stijl, wat lastig te vangen is in een traditioneel brandscript. Het framework is simpelweg niet ontworpen voor deze vorm van expressie.
Organisaties met een zeer specifieke doelgroep
Ook voor organisaties met een zeer beperkte of specifieke doelgroep kan StoryBrand soms te veel van het goede zijn. Als je bijvoorbeeld voor maar enkele specifieke organisaties werkt die je al goed kent (en zij jou), is een uitgebreide StoryBrand-implementatie mogelijk niet de beste investering van je tijd en middelen.
Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Een mooi voorbeeld hiervan is het Waterschapshuis in Amersfoort. Zij werken uitsluitend voor waterschappen. Sterker nog: ze zijn opgericht door de waterschappen. Hun klanten weten dus al precies wat zij doen. Niet de meest voor de hand liggende organisatie voor een StoryBrand-workshop, zou je zeggen.
Toch wilde het Waterschapshuis graag een workshop, omdat ze naar eigen zeggen beter over hun nieuwe diensten en projecten konden communiceren richting hun doelgroep.
Organisaties die al heel duidelijk communiceren
Tot slot zijn er organisaties die al zo helder communiceren dat StoryBrand weinig toegevoegde waarde biedt. Dit kun je testen door aan willekeurige mensen te vragen of zij kunnen uitleggen wie je bent, wat je doet en hoe je hun leven verbetert. Kunnen zij dit helder verwoorden? Dan heb je mogelijk geen StoryBrand nodig.
Bedrijven die StoryBrand implementeren vanuit een concrete communicatiebehoefte behalen de beste resultaten.
StoryBrand: een krachtig framework voor effectievere communicatie
Het kiezen van de juiste marketingaanpak voor je organisatie is een belangrijke beslissing. StoryBrand kan een krachtig framework zijn, maar alleen als het aansluit bij jouw specifieke situatie. Voor goede doelen, organisaties in de kunst- en cultuursector (met aanpassingen) en organisaties met een duidelijke boodschap voor een specifieke doelgroep kan het enorm waardevol zijn. Voor muziekbands of organisaties met een zeer specifieke doelgroep, zijn er mogelijk betere alternatieven.
Bij StoryBrand Nederland helpen wij organisaties dagelijks bij het maken van deze afweging. In de praktijk zien wij dat organisaties die StoryBrand implementeren vanuit een concrete communicatiebehoefte, en niet alleen omdat het een populair framework is, de beste resultaten behalen.
Wil je weten of StoryBrand ook voor jouw organisatie kan werken? Plan dan een gesprek in met een van onze StoryBrand-experts. We kijken graag samen met jou of dit framework past bij jouw doelstellingen en helpen je op weg naar effectievere communicatie met je doelgroep.
Gerelateerde artikelen
6 maart 2024
-
Leestijd: +/- 7 min
18 maart 2024
-
Leestijd: +/- 5 min
21 mei 2024
-
Leestijd: +/- 17 min
11 maart 2024
-
Leestijd: +/- 4 min