6 valkuilen waar je rekening mee moet houden als je je marketing en sales zelf gaat doen

Je hebt besloten om je marketing en sales in huis te halen. Een logische keuze: je wilt meer controle over je marketing- en salesactiviteiten, kosten besparen en misschien heb je ook wat minder goede ervaringen met externe bureaus. Bovendien ken jij je bedrijf en je product(en) of dienst(en) toch het beste?
Maar nu je deze stap wilt zetten, komen er allerlei vragen bij je op. Hoeveel tijd kost het eigenlijk om je marketing en sales zelf te doen? Welke expertise heb je nodig? Hoe bepaal je of je vooruitgang boekt? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe voorkom je dat marketing en sales in het gedrang komen als het druk wordt met andere bedrijfsactiviteiten?
Als headcoach bij Buzzlytics heb ik al veel bedrijven geholpen hun marketing en sales in huis te halen. Ik heb zelf ook in jouw schoenen gestaan, eerst als CMO bij een SaaS-bedrijf en later als zelfstandig marketing- en salescoach. Ik ken de patronen van succes en mislukking, en weet precies waar bedrijven tegenaan lopen als ze hun marketing en sales zelf gaan doen.
In dit artikel laat ik je zien welke valkuilen er op de loer liggen als je je marketing en sales zelf gaat doen en hoe je deze kunt vermijden. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten, zodat je deze stap weloverwogen kunt zetten en voorbereid bent op de uitdagingen die op je pad komen.
Veel bedrijven onderschatten hoeveel tijd het kost om marketing en sales goed te doen.
De tijdvalkuil: waarom marketing en sales meer tijd kosten dan je denkt
Als je marketing of sales in eigen huis haalt, is tijd vaak de eerste valkuil waar je tegenaan loopt. Veel bedrijven onderschatten hoeveel tijd het kost om deze functies goed in te vullen.
Bij marketing zie je vaak wat ik het ‘cafetariamodel’ noem: zodra er een marketeer in dienst komt, worden alle marketinggerelateerde taken bij deze persoon neergelegd. Van het organiseren van evenementen tot het bestellen van pennen met logo’s, alles wat beweegt en een logo heeft, wordt plotseling ‘marketing’.
Dit is problematisch omdat een marketeer juist tijd nodig heeft voor strategisch werk zoals het creëren van content voor artikelen, video’s en landingspagina’s. Met de komst van AI-tools kan dit mogelijk in drie dagen per week, maar dan moet je marketeer wel getraind zijn in het gebruik van deze tools en effectief kunnen werken.
Bij sales ligt de grootste tijdvalkuil in het onboardingproces. Het kost tientallen uren om een nieuwe verkoper goed in te werken: hij moet het bedrijf leren kennen, de producten begrijpen, de salespitch beheersen en de klantgroep doorgronden. Deze investering wordt vaak onderschat.
De expertisevalkuil: wanneer gebrek aan kennis je belemmert
Daarnaast is het lastig om te weten waar je bij het rekruteren op moet letten als je je marketing en sales in huis haalt. Welke skills zijn belangrijk? Hoe beoordeel je kandidaten? Dit is de eerste leercurve die je moet doorlopen.
Voor marketeers gaat het vooral om contentvaardigheden: weten hoe je de juiste onderwerpen selecteert, hoe je je contentpijplijn gevuld houdt, hoe je een artikel opbouwt met een sterke inleiding en conclusie, en hoe je de basis van SEO toepast.
Veel marketeers werken nu op onderbuikgevoel of kopiëren wat concurrenten doen, zonder te begrijpen wat erachter zit. Het is als pianospelen: je kunt met zelfstudie een eind komen, maar om op een echt hoog niveau te spelen, heb je een docent nodig.
Bij sales zie je iets vergelijkbaars: als je alleen leunt op je eigen saleservaring, kom je niet verder dan waar je nu bent. Een verkoper kan niet zomaar het werk van de ondernemer overnemen; hij heeft training nodig om op zijn eigen manier resultaten te behalen.
Veel marketeers werken nu op onderbuikgevoel of kopiëren wat concurrenten doen, zonder te begrijpen wat erachter zit.
De consistentievalkuil: waarom goede voornemens vaak stranden
Een gebrek aan expertise leidt vaak tot een ander probleem: inconsistentie. Marketing en sales vereisen een cultuurverandering die niet onderschat moet worden. Je moet anders gaan denken over hoe je je verhaal vertelt, waarbij de klant de held is en jij de gids. Je moet gaan opereren als een mediabedrijf met consistente publicaties.
In de praktijk zie je dat de waan van de dag deze consistentie vaak doorkruist. Het is verleidelijk om te kiezen voor quick wins: een nieuwsbrief maken of wat social posts schrijven is makkelijker dan een gedegen artikel produceren. Maar juist die moeilijkere taken zijn essentieel voor succes.
Een recent voorbeeld: toen we klanten nabelden die de live workshop van ons zusterbedrijf StoryBrand hadden gevolgd, gaven ze ons negens en tienen en waren ze vol lof. Maar maanden later hadden ze nog niets gedaan met wat ze geleerd hadden en dat is zonde. Het einddoel is niet dat je een goed gevoel aan een workshop of training overhoudt, maar dat je betere resultaten behaalt. En dat vraagt om consistentie.
De objectiviteitsvalkuil: waarom een externe blik waardevol is
Deze kritische externe blik zorgt ervoor dat je dingen gaat doen die je uit jezelf misschien nooit had gedaan. Het helpt je om uit je dagelijkse sleur te stappen en je doelen scherp te houden.
Als je niet consistent bent in je marketing- en salesactiviteiten, wordt het ook lastiger om objectief naar je eigen organisatie te kijken. Je mist namelijk de data en ervaring om goed te kunnen beoordelen wat wel en niet werkt.
Het is bijvoorbeeld moeilijk om kritisch te kijken naar je eigen webinars: heb je de juiste opening gekozen? Leidt je presentatie wel tot concrete sales of afspraken? En bij het schrijven van content: spreek je de juiste doelgroep aan, of ben je te veel bezig met wat jij zelf interessant vindt?
Een externe partij kan je helpen om deze blinde vlekken te zien en aan te pakken.
De metingsvalkuil: meer dan alleen leads tellen
Zonder objectieve blik is het verleidelijk om alleen te focussen op metrics die er op het eerste gezicht toe lijken te doen, zoals zoekverkeer of het aantal leads. Maar het effect van goede marketing en sales is breder: kijk ook naar de kwaliteit van je leads, hoe snel je salesproces gaat en hoe goed voorbereid klanten binnenkomen.
Sommige van onze klanten zien direct meer omzet door toegenomen zoekverkeer. Andere zien minder directe leads maar hebben wel veel professionelere verkoopgesprekken. Ze zijn fundamenteel beter in staat om te groeien, ook al is dat minder tastbaar.
Kijk niet alleen naar zoekverkeer of het aantal leads, maar ook naar de kwaliteit van je leads, hoe snel je salesproces gaat en hoe goed voorbereid klanten binnenkomen.
De toolsvalkuil: de juiste balans vinden
Goede metingen vereisen de juiste tools, maar veel organisaties weten niet welke tools ze minimaal nodig hebben voor succes. Het goede nieuws is dat je vaak kunt werken met je bestaande tools plus enkele aanvullingen, zonder duizenden euro’s te hoeven investeren.
Voor je customer journey heb je bijvoorbeeld tools nodig voor leadgeneratie, nurturing en e-mailcampagnes. Als contentmanager heb je mogelijk specifieke AI-tools nodig. En verkopers hebben tools nodig voor het plannen van meetings en het maken van 1-op-1-video’s.
Niet elke organisatie heeft bijvoorbeeld HubSpot nodig, we kunnen ook helpen bij het maken van andere afwegingen. Het belangrijkste is dat je weet wat je in de basis nodig hebt en wat je eventueel later kunt toevoegen.
Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg
Marketing en sales in eigen huis halen kan een uitstekende strategische zet zijn, maar alleen als je je bewust bent van de valkuilen die op de loer liggen. Van het onderschatten van de benodigde tijd tot het missen van een objectieve blik, elke valkuil kan het verschil maken tussen succes en teleurstelling.
Als je deze stap wilt zetten, is het cruciaal om verder te kijken dan alleen kostenbesparingen of meer controle. Je zult tijd moeten investeren, de juiste expertise moeten ontwikkelen en een cultuur van consistentie moeten creëren. Daarnaast moet je zorgen voor objectieve feedback, de juiste metrics en een doordachte toolset.
Bij Buzzlytics hebben we al veel bedrijven geholpen om deze transitie succesvol te maken. We zien keer op keer dat bedrijven die zich bewust zijn van deze valkuilen en ze proactief aanpakken, veel betere resultaten behalen dan bedrijven die denken het wel even zelf te kunnen doen.
Want onthoud: als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. Zelfs de beste sporters hebben een coach. Wil je die volgende stap maken en betere resultaten behalen met je marketing en sales? Plan dan een gesprek in met mij of een van mijn collega’s om te bespreken hoe wij je kunnen helpen deze valkuilen te vermijden.
Gerelateerde artikelen
18 maart 2025
-
Leestijd: +/- 16 min
25 juli 2024
-
Leestijd: +/- 6 min
2 januari 2025
-
Leestijd: +/- 17 min
4 maart 2025
-
Leestijd: +/- 7 min
25 juni 2024
-
Leestijd: +/- 12 min