Videograaf inhuren vs. aannemen: wat is de beste keuze voor jouw bedrijf?
Je hoeft maar een willekeurige website of social media app te openen en het is duidelijk: video is booming.
YouTube is de afgelopen jaren zelfs uitgegroeid tot de tweede grootste zoekmachine ter wereld, na Google, en het is hét platform waar mensen naartoe gaan als ze op zoek zijn naar betrouwbare en visuele informatie.
Je kunt anno 2024 dus niet meer onder video uit als je niet wilt achterlopen op je concurrenten. Of je nu b2c of b2b bent, of producten of diensten verkoopt: ook jouw klanten willen video’s zien.
De vraag is dus niet of je met video aan de slag moet gaan, maar wie die video’s gaat maken.
Anno 2024 kun je niet meer onder video uit als je niet wilt achterlopen op je concurrenten.
Als They Ask, You Answer-coach en videotrainer bij Buzzlytics merk ik dat bedrijven het vaak als een hoge drempel ervaren om een fulltime videograaf in dienst te nemen. Ze hebben al eens een bedrijfsvideo laten maken door een extern bureau en denken daardoor dat het heel duur is om iemand in dienst te nemen die meerdere video’s per week kan maken — als ze het überhaupt al overwegen.
In dit artikel onderzoek ik of deze aanname wel klopt. Ik ga in op de voor- en nadelen van een videograaf inhuren vs. een eigen videograaf in dienst nemen en daarbij besteed ik extra aandacht aan het kostenplaatje. Zo kun jij aan het einde van dit artikel een weloverwogen beslissing nemen om een videograaf aan te nemen of om je video’s juist uit te besteden.
Voor- en nadelen van een videograaf inhuren
Voordelen
De meeste bedrijven die aan de slag willen met video, huren een freelance videograaf of een videobedrijf in. Dit heeft verschillende voordelen.
Flexibel in te zetten
Allereerst is een externe videograaf natuurlijk flexibel in te zetten. Je hebt geen vaste kosten van iemand die 40 uur per week voor je werkt, maar je kunt de videograaf inschakelen wanneer je een specifieke klus voor hem hebt.
Sneller van start
Allereerst is een externe videograaf natuurlijk flexibel in te zetten. Je hebt geen vaste kosten van iemand die 40 uur per week voor je werkt, maar je kunt de videograaf inschakelen wanneer je een specifieke klus voor hem hebt.
Gemak
Allereerst is een externe videograaf natuurlijk flexibel in te zetten. Je hebt geen vaste kosten van iemand die 40 uur per week voor je werkt, maar je kunt de videograaf inschakelen wanneer je een specifieke klus voor hem hebt.
Je kunt een externe videograaf flexibel inzetten wanneer je een specifieke klus voor hem hebt.
Nadelen
Het inhuren van een videograaf heeft echter ook nadelen waar je je van bewust moet zijn.
Hogere kosten
Ten eerste brengt een externe videograaf hogere kosten met zich mee dan een eigen videograaf. Als je op structurele basis video’s wilt maken, wat ik je aanraad gezien het belang van video in deze tijd, ben je met een externe videograaf veel duurder uit dan met een eigen videograaf. Verderop in dit artikel licht ik dit toe aan de hand van een kostenvoorbeeld.
Afhankelijkheid
Verder moet een extern videobedrijf zijn aandacht verdelen over meerdere klanten. Jij bent dus afhankelijk van de beschikbaarheid en prioriteiten van het videobedrijf. Hierdoor kan het weleens voorkomen dat een opleverdatum moet worden uitgesteld.
Mogelijk wisselende kwaliteit
Ook kun je bij een videobedrijf te maken krijgen met verschillende medewerkers die steeds weer opnieuw jouw bedrijf moeten leren kennen of die erg vasthouden aan hun eigen werkwijze. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit van het eindresultaat.
Geen eigendom van ruwe beelden
Een ander nadeel is dat je bij een videobedrijf meestal alleen het eindproduct krijgt en niet de ruwe beelden. Je kunt dus geen database opbouwen van ruwe beelden die je steeds weer kunt hergebruiken in nieuwe video’s.
Onduidelijke strategie
Een ander nadeel is dat je bij een videobedrijf meestal alleen het eindproduct krijgt en niet de ruwe beelden. Je kunt dus geen database opbouwen van ruwe beelden die je steeds weer kunt hergebruiken in nieuwe video’s.
Bij een videobedrijf krijg je meestal niet de ruwe beelden, zodat je geen database kunt opbouwen met beelden die je steeds weer opnieuw kunt gebruiken.
Voor- en nadelen van een eigen videograaf
Voordelen
Ook het aannemen van een eigen videograaf heeft verschillende voordelen.
Relaties opbouwen
Allereerst kan een eigen videograaf deelnemen aan marketing- en salesoverleggen, relaties opbouwen met zijn collega’s en gemakkelijk afspraken inplannen. Hij gaat dus helemaal mee in de interne structuren van je bedrijf en dat komt de samenwerking ten goede.
Flexibel
Daarnaast is een eigen videograaf ook flexibel, maar dan in een ander opzicht dan een externe videograaf. Soms loopt een interview niet helemaal lekker en moet de opname opnieuw gedaan worden. Een eigen videograaf kan dan langer doorgaan of de volgende dag of week een nieuw moment plannen. Die flexibiliteit heeft een externe videograaf meestal niet.
Kennis van het bedrijf
Tot slot doet een eigen videograaf snel meer kennis op van jouw bedrijf en je producten of diensten. Daardoor kan hij het verhaal van jouw bedrijf of jullie aanbod beter in beeld brengen.
Een eigen videograaf gaat helemaal mee in de interne structuren van je bedrijf en dat komt de samenwerking ten goede.
Nadelen van het aannemen van een eigen videograaf
Maar natuurlijk heeft een eigen videograaf ook nadelen.
Mogelijk opleiding nodig
Het eerste nadeel van een videograaf in dienst nemen is dat je voor deze rol vaak uitkomt bij iemand die net is afgestudeerd in multimedia of journalistiek. Deze persoon heeft vaak wel een basiskennis van videografie, maar moet zich nog verder ontwikkelen om een echt goede videograaf te worden.
Aannemen en inwerken kost tijd
Een tweede nadeel is dat het aannemen en inwerken van een nieuwe medewerker, of het nu een videograaf is of een andere functie, tijd en geld kost. Een externe videograaf hoef je niet in te werken en kun je direct aan het werk zetten.
Risico dat de aanstelling niet goed uitpakt
Ten derde is er natuurlijk altijd een risico dat de aanstelling niet goed uitpakt. De aangenomen videograaf past bijvoorbeeld niet binnen het team of blijkt niet de juiste kwaliteiten te hebben.
We zien dit vaak gebeuren bij de rol van contentmanager, een rol die ‘traditioneel’ vaker in loondienst voorkomt. Dan wil een bedrijf met They Ask, You Answer starten en blijkt de contentmanager die ze hebben aangenomen niet de juiste persoon te zijn voor deze rol.
Daarom adviseren wij bedrijven om pas nadat ze gestart zijn met TAYA Mastery een contentmanager en/of videograaf aan te nemen. Dan kunnen wij je namelijk helpen met het vinden van de juiste personen.
Lees ook: Wat is het juiste moment om aan de slag te gaan met They Ask, You Answer?
Er is altijd een risico dat de aangenomen videograaf niet past binnen het team of niet de juiste kwaliteiten heeft.
Aansturing nodig
Verder moet een eigen videograaf, net als elke medewerker, aangestuurd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor een externe partij, maar bij een eigen medewerker nog meer.
Wat het in het geval van een videograaf extra lastig maakt, is dat video een expertise is die verder meestal niet voorkomt in het bedrijf. Er is dus niemand die de videograaf kan ondersteunen bij het leren werken met bepaalde apparatuur en softwareprogramma’s, of die hem kan helpen zijn interviewtechnieken te verbeteren.
Ook dit is iets waar wij in ons TAYA Mastery-traject bij kunnen helpen. In dit traject leren we videografen hoe ze video optimaal kunnen inzetten en geven we feedback op de video’s die ze maken.
Duidelijke marketing- en salesstrategie nodig
Tot slot heb je een duidelijke marketing- en salesstrategie (zoals They Ask, You Answer) nodig voordat je start met video. Alleen dan zal de content die hij maakt bijdragen aan je bedrijfsdoelen en alleen dan zal de investering in een videograaf rendabel zijn.
Kosten videograaf inhuren vs. eigen videograaf aannemen
Hierboven stipte ik het al aan: als je structureel met video aan de slag wilt, ben je met een externe videograaf veel duurder uit dan met een eigen videograaf.
Hieronder laat ik dit zien aan de hand van een rekenvoorbeeld:
Voor een standaard bedrijfsfilm ben je vanaf 3.750 euro ex. btw kwijt. Voor een geavanceerde video is dit momenteel zelfs algauw 5.500 tot 8.500 euro. De kosten voor video’s voor social media, die vaak wat korter zijn, lopen uiteen van 500 euro tot 2.500 euro.
Zoals aangegeven, adviseren we bij Buzzlytics om structureel te investeren in video.
Een videograaf die in loondienst is, kan 150 video’s per jaar maken. De salarisrange van een fulltime videograaf ligt tussen de 30.000 en 54.000 euro per jaar. Daarnaast moet je natuurlijk nog rekening houden met de investering in videoapparatuur. Die varieert van globaal 1.800 tot 10.000 in het eerste jaar.
Voor het eerste jaar kun je dus uitgaan van een investering van maximaal 64.000 euro.
Maar als je een mix van 150 commerciële video’s en social-mediavideo’s zou uitbesteden aan een videobedrijf, ben je algauw 100.000 tot 150.000 euro kwijt.
Als je structureel video’s wilt maken, ben je met een eigen videograaf dus veel goedkoper uit.
Wat is de beste optie voor jouw bedrijf?
De keuze tussen het inhuren van een externe videograaf en het aannemen van een interne videograaf hangt af van je budget en de behoeften van je bedrijf.
Als je serieus met video aan de slag wilt en gelooft dat dit het verschil maakt voor de sales en marketing van je bedrijf, is een interne videograaf vaak de beste keuze. Hoewel dit een investering met zich meebrengt, is het rendement op de langere termijn ook veel hoger. Met een eigen videograaf bouw je structureel aan een videocultuur, kun je ongeveer 150 video’s per jaar publiceren en werk je efficiënter omdat je eigen videograaf al het materiaal kent.
Maar als je de videocultuur niet volledig omarmt, of als video niet zo belangrijk is voor je bedrijfsstrategie, raad ik je aan om met een externe partij samen te werken. Kies dan wel voor een videopartner die niet alleen mooie video’s kan maken, maar die ook weet welk type video bijdraagt aan je omzetdoelstellingen.
Als je serieus met video aan de slag wilt en gelooft dat dit het verschil maakt voor de sales en marketing van je bedrijf, is een interne videograaf vaak de beste keuze.
Bij Buzzlytics helpen we bedrijven in ons TAYA Mastery-traject met het implementeren van They Ask, You Answer. Het aannemen en trainen van een eigen videograaf is onderdeel hiervan.
Ben je benieuwd of TAYA Mastery-ook iets is voor jouw bedrijf? Lees dan ons artikel Werkt They Ask, You Answer ook voor mijn bedrijf? of plan een gesprek in met een van onze gecertificeerde They Ask, You Answer-adviseurs.
Gerelateerde artikelen
18 juni 2024
-
Leestijd: +/- 9 min
31 oktober 2024
-
Leestijd: +/- 10 min