Door:

Albert Jan Bolwijn

They Ask, You Answer Coach

Leestijd: +/- 7 min

9 juli 2024

Deel dit item:

Hoe je vandaag nog kunt beginnen met video zonder Hollywood-budget

Een man zit aan een bureau en praat voor een camera. Hij draagt een geruit overhemd en heeft een laptop voor zich staan. Op het bureau staan ook een papieren beker met een deksel en een notitieboek. Achter hem zijn een aantal planken met boeken en planten te zien.

Veel bedrijven werpen voor zichzelf een enorm hoge drempel op om met video aan de slag te gaan.

Ze denken dat hun bedrijfsvideo’s van Hollywoodkwaliteit moeten zijn en dat ze een professioneel bureau moeten inhuren. Maar dit is helemaal niet nodig. Sterker nog: het is veel gemakkelijker om een goede, kwalitatieve video te maken dan veel mensen denken.

Als bedrijf kun je het je bovendien niet permitteren te wachten met video tot je het budget of de mensen hebt om video’s van Hollywoodkwaliteit te produceren. Jouw (potentiële) klanten willen nú video’s van jou zien en 91% van de bedrijven denkt al na over een videostrategie. Video is anno 2024 dus onmisbaar in je marketingstrategie.

Als They Ask, You Answer-coach met een specialisatie in video help ik bedrijven om op een eenvoudige en effectieve manier met video te starten. Ik ben opgegroeid in een fotozaak en heb de liefde voor foto en video dus met de paplepel ingegoten gekregen.

In dit artikel laat ik je zien hoe je op een laagdrempelige manier kunt beginnen met video voor je bedrijf. Ik deel praktische tips en tools die je direct kunt toepassen, zodat je snel en eenvoudig je eerste video’s kunt maken. Aan het eind van dit artikel weet jij hoe je met een relatief laag budget kwalitatieve video’s produceert die je bedrijf helpen groeien.

Bedrijfsvideo’s hoeven niet van Hollywood-kwaliteit te zijn en het is niet nodig om een extern bureau in te huren.

Tips om laagdrempelig te starten met video

1. Vervang salesgesprekken op locatie door een online meeting

Salesmedewerkers zijn vaak veel tijd kwijt aan het reizen naar (potentiële) klanten, terwijl ze een deel van de gesprekken die ze nu op locatie doen, ook online zouden kunnen doen. Hierdoor kunnen ze meer gesprekken voeren.

Denk bijvoorbeeld aan een verkennend gesprek van een halfuur tot een uur, voorafgaand aan een fysiek bezoek aan de (potentiële) klant.

Denk eens na over de vraag welke salesgesprekken je ook online zou kunnen doen.

Ik hoor soms van klanten dat ze bang zijn dat ze via video minder goed een connectie kunnen maken met hun gesprekspartner. Dit is niet per se zo. Je kunt voor een klein budget een goede webcam en microfoon kopen waarmee je de online ervaring aanzienlijk kunt verbeteren en ook virtueel een goede connectie kunt maken met je gesprekspartner.

Dit wil niet zeggen dat álle salesgesprekken online moeten plaatsvinden. Breng als eerste stap eens in kaart welke salesgesprekken je voert en bedenk vervolgens welke van deze gesprekken je ook via Teams, Zoom of Google Meet zou kunnen doen.

2. Voeg een video toe aan je mails

Iets anders wat ik vaak zie, is dat e-mails van salesmedewerkers slecht converteren. Veel e-mails worden niet eens geopend.

Met 1-op-1-video’s kun je hier verandering in brengen. Je spreekt dan via de webcam een persoonlijk bericht in voor de klant. Als je daarbij gebruikmaakt van laagdrempelige tools als Vidyard of Loom, kun je naast je webcam ook je scherm delen en je klant in een persoonlijke video bijvoorbeeld meenemen door een offerte.

Het resultaat van een persoonlijke video toevoegen is dat de open rates van je sales e-mails omhoog gaan, de mails beter gelezen worden en mensen sneller en beter op de mails reageren.

E-mails met een persoonlijke video converteren veel beter dan e-mails zonder video.

3. Start met de Selling 7

Een derde tip is om te starten met de Selling 7. Dit zijn zeven typen video’s die bewezen bijdragen aan meer omzet.

De meeste bedrijven beginnen vanuit de Selling 7 met het maken van bio-video’s. Dit zijn korte video’s waarin alle medewerkers in je bedrijf vertellen over wie ze zijn, wat ze doen en wat ze buiten het werk om leuk vinden om te doen. Deze video’s maken je bedrijf een stuk persoonlijker.

Je kunt met deze video’s beginnen door je vooral te focussen op zogeheten ‘a-roll content’. Je brengt dan alleen je medewerkers in beeld en maakt het productieproces dus niet te complex. Je voegt dus geen b-roll content (bijvoorbeeld beelden van de omgeving of close-ups van details) toe.

Naast de Selling 7 hebben we een video-structuur voor het werven van nieuw personeel. Ben jij benieuwd hoe jij video kunt inzetten om nieuwe medewerkers aan te trekken? We vertellen je er graag meer over in een gratis adviesgesprek.

De Selling 7 zijn zeven typen video’s waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan meer omzet.

Tools en software die je nodig hebt om te kunnen beginnen

Een telefoon met een goede camera

Als je simpel wilt beginnen, raad ik je aan om een iPhone of een andere telefoon met een goede camera te gebruiken.

Met de iPhone 13 en nieuwe modellen kun je ook filmen in een speciale filmmodus. Hiermee kun je achteraf aanzetten dat de achtergrond onscherp wordt, waardoor je echt een filmisch effect kunt toepassen op je videomateriaal. Als je anno 2024 wilt starten met video kom je met een iPhone dus een heel eind.

Wil je toch liever met een camera filmen, in plaats van een telefoon? Dan beveel ik een DSLR-camera aan.

Onze tips:

Een tripod

Daarnaast heb je een tripod nodig. Dit is een standaard met drie poten waarop je je camera kunt bevestigen. Een tripod zorgt ervoor dat je camera stabiel staat, waardoor je beeld niet beweegt tijdes het filmen. Tripods zijn er in verschillende prijsklassen en vele kun je zowel met een telefoon als een camera gebruiken.

Onze tips:

Belichting

Ook belichting is belangrijk om mee te nemen. Daarmee bedoel ik lampen op statieven en dus geen kantoorverlichting of licht dat van buiten komt. Veel bedrijven denken hier niet over na, maar een video met de juiste belichting oogt professioneler en van hogere kwaliteit.

Onze tips:

Veel bedrijven denken niet na over belichting, maar een video met de juiste belichting oogt professioneler.

Geluid

Wat misschien nog wel belangrijker is dan de belichting, is het geluid. Dit is iets waarvan het belang, net als het belang van belichting, vaak onderschat wordt.

Maar als jij een video bekijkt met superscherp 4K-beeld, maar met slecht geluid, zul je wegzappen.

Aan de andere kant: als jij naar een inhoudelijk interessante live stream kijkt waarvan het geluid fantastisch is, maar het beeld door netwerkproblemen wat vaag, zul je waarschijnlijk wél blijven hangen.

Het liefst zorg je natuurlijk voor én goed beeld én goed geluid, maar als je moet kiezen in je budget, is geluid belangrijker.

Onze tips:

Slecht geluid is een grotere dealbreaker dan slecht beeld.

Backdrop

Verder heb je een geschikte backdrop nodig, oftewel een geschikte achtergrond. Dit kan een wand of een strak gespannen doek zijn of simpelweg wat er achter je te zien is.

Hier bij Buzzlytics/StoryBrand Nederland hebben we een StoryBrand-backdrop als achtergrond voor onze StoryBrand-video’s.

Een backdrop heeft veel invloed op de sfeer die je crëeert in je video’s, dus denk hier goed over na.

Editing software

Alle video’s die je maakt (behalve natuurlijk de 1-op-1-video’s die ik hierboven noemde), moet je ook editen.

Voor beginners is iMovie (Mac) of VSDC (Windows) heel geschikt. Dit zijn beide gratis programma’s. Als je serieus met video aan de slag gaat, kom je al snel uit bij het betaalde Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro.

Hostingplatform

Tot slot is het belangrijk om na te denken over een videohostingplatform. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je video direct op de website te plaatsen, maar je kunt hem ook op bijvoorbeeld YouTube plaatsen (en embedden op je website) of op Vimeo. Alle hostingplatformen hebben hun eigen voor- en nadelen, waar ik in een latere blog verder op in zal gaan.

Het beste moment om te beginnen is nu

In dit artikel heb je praktische tips en tools gekregen om laagdrempelig met video te beginnen voor je bedrijf.

Door te focussen op haalbare stappen zoals het gebruik van eenvoudige apparatuur en software, kun je snel en effectief video’s maken die je marketingstrategie versterken.

Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat video anno 2024 essentieel is en dat het belangrijk is om nu te beginnen, zonder te wachten op een groot budget en de juiste mensen.

Bij Buzzlytics hebben we uitgebreide ervaring in het helpen van bedrijven met het implementeren van effectieve videostrategieën.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met een videostrategie die jouw bedrijf laat groeien? Plan dan een adviesgesprek in met een van onze adviseurs.