Hoe je vandaag nog kunt beginnen met video zonder Hollywood-budget

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 9 juli 2024 en op 27 februari 2025 uitgebreid geüpdatet.
Veel bedrijven werpen voor zichzelf een enorm hoge drempel op om met video aan de slag te gaan.
Ze denken dat hun bedrijfsvideo’s van Hollywoodkwaliteit moeten zijn en dat ze een professioneel bureau moeten inhuren. Maar dit is helemaal niet nodig. Sterker nog: het is veel gemakkelijker om een goede, kwalitatieve video te maken dan veel mensen denken.
Als bedrijf kun je het je bovendien niet permitteren te wachten met video tot je het budget of de mensen hebt om video’s van Hollywoodkwaliteit te produceren. Jouw (potentiële) klanten willen nú video’s van jou zien en 91% van de bedrijven denkt al na over een videostrategie. Video is anno 2024 dus onmisbaar in je marketingstrategie.
Als marketing- en salestrainer en -coach met een specialisatie in video help ik bedrijven om op een eenvoudige en effectieve manier met video te starten. Ik ben opgegroeid in een fotozaak en heb de liefde voor foto en video dus met de paplepel ingegoten gekregen.
In dit artikel laat ik je zien hoe je op een laagdrempelige manier kunt beginnen met video voor je bedrijf. Ik deel praktische tips en tools die je direct kunt toepassen, zodat je snel en eenvoudig je eerste video’s kunt maken. Aan het eind van dit artikel weet jij hoe je met een relatief laag budget kwalitatieve video’s produceert die je bedrijf helpen groeien.
Bedrijfsvideo’s hoeven niet van Hollywood-kwaliteit te zijn en het is niet nodig om een extern bureau in te huren.
Tips om laagdrempelig te starten met video
1. Voeg een video toe aan je mails
Wat ik vaak zie, is dat e-mails van salesmedewerkers slecht converteren. Veel e-mails worden niet eens geopend.
Met 1-op-1-video’s kun je hier verandering in brengen. Je spreekt dan via de webcam een persoonlijk bericht in voor de klant. Als je daarbij gebruikmaakt van laagdrempelige tools als Vidyard of Loom, kun je naast je webcam ook je scherm delen en je klant in een persoonlijke video bijvoorbeeld meenemen door een offerte.
Het resultaat van een persoonlijke video toevoegen is dat de open rates van je sales e-mails omhoog gaan, de mails beter gelezen worden en mensen sneller en beter op de mails reageren.
Lees ook: Vidyard vs. Loom: welke videotool past het beste bij jouw salesteam?
E-mails met een persoonlijke video converteren veel beter dan e-mails zonder video.
2. Vervang salesgesprekken op locatie door een online meeting
Salesmedewerkers zijn vaak veel tijd kwijt aan het reizen naar (potentiële) klanten, terwijl ze een deel van de gesprekken die ze nu op locatie doen, ook online zouden kunnen doen. Hierdoor kunnen ze meer gesprekken voeren.
Denk bijvoorbeeld aan een verkennend gesprek van een halfuur tot een uur, voorafgaand aan een fysiek bezoek aan de (potentiële) klant.
Denk eens na over de vraag welke salesgesprekken je ook online zou kunnen doen.
Ik hoor soms van klanten dat ze bang zijn dat ze via video minder goed een connectie kunnen maken met hun gesprekspartner. Dit is niet per se zo. Je kunt voor een klein budget een goede webcam en microfoon kopen waarmee je de online ervaring aanzienlijk kunt verbeteren en ook virtueel een goede connectie kunt maken met je gesprekspartner.
Dit wil niet zeggen dat álle salesgesprekken online moeten plaatsvinden. Breng als eerste stap eens in kaart welke salesgesprekken je voert en bedenk vervolgens welke van deze gesprekken je ook via Teams, Zoom of Google Meet zou kunnen doen.
3. Maak video-interviews over Big Five onderwerpen
Een zeer laagdrempelige manier om met video te beginnen, is door video-interviews te maken over Big Five-onderwerpen waar je al artikelen over schrijft.
Een praktische aanpak is om je contentmanager interviews te laten doen die je filmt. Je contentmanager maakt een content compass, voert een interview uit met een inhoudsdeskundige, en jullie filmen dit gesprek. Hieruit kunnen zeer waardevolle Big Five-video’s worden gehaald voor je YouTube-kanaal.
Heb je geen contentmanager? Dan kan een videograaf zelf vanuit de Big Five-onderwerpen een content compass maken en een interview samenstellen. De videograaf kan dan als interviewer optreden en zo zelfstandig Big Five-video’s maken.
4. Start met de Selling 7
Een andere effectieve stap is om te starten met de Selling 7. Dit zijn zeven typen video’s die bewezen bijdragen aan meer omzet.
De Big Five-onderwerpen zijn vaak zeer geschikt voor je YouTube-kanaal, terwijl de Selling 7-video’s specifiek ontworpen zijn om conversies via je websites, salesmaterialen en e-mails te verhogen.
De meeste bedrijven beginnen vanuit de Selling 7 met het maken van bio-video’s. Dit zijn korte video’s waarin alle medewerkers in je bedrijf vertellen over wie ze zijn, wat ze doen en wat ze buiten het werk om leuk vinden om te doen. Deze video’s maken je bedrijf een stuk persoonlijker.
Je kunt met deze video’s beginnen door je vooral te focussen op zogeheten ‘a-roll content’. Je brengt dan alleen je medewerkers in beeld en maakt het productieproces dus niet te complex. Je voegt dus geen b-roll content (bijvoorbeeld beelden van de omgeving of close-ups van details) toe.
Naast de Selling 7 hebben we een video-structuur voor het werven van nieuw personeel. Ben jij benieuwd hoe jij video kunt inzetten om nieuwe medewerkers aan te trekken? We vertellen je er graag meer over in een gratis adviesgesprek.
De Selling 7 zijn zeven typen video’s waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan meer omzet.
Tools en software die je nodig hebt om te kunnen beginnen
Een camera
Als je serieus aan de slag wilt met video, adviseren we je om een goede camera aan te schaffen. Een professionele camera geeft je de beste resultaten en flexibiliteit voor verschillende opnamesituaties.
Als je simpel wilt beginnen of als een professionele camera qua budget nog een brug te ver is, kun je ook een iPhone of een andere telefoon met een goede camera gebruiken.
Met de iPhone 13 en nieuwere modellen kun je ook filmen in een speciale filmmodus. Hiermee kun je achteraf aanzetten dat de achtergrond onscherp wordt, waardoor je echt een filmisch effect kunt toepassen op je videomateriaal. Als je anno 2025 wilt starten met video kom je met een iPhone dus een heel eind.
Voor professionele videoproductie heb je idealiter minimaal twee camera’s nodig: één voor een overzichtsshot en één voor close-ups. Door tussen deze beelden te wisselen, houd je je kijkers beter betrokken. Voor optimale betrokkenheid adviseer ik je elke 3-5 seconden van frame te wisselen, hetzij door een camerawissel of door tekst/animaties toe te voegen.
Onze tips voor een goede camera:
Een tripod
Daarnaast heb je een tripod nodig. Dit is een standaard met drie poten waarop je je camera kunt bevestigen. Een tripod zorgt ervoor dat je camera stabiel staat, waardoor je beeld niet beweegt tijdens het filmen.
Belangrijk is dat je je tripod afstemt op je camera: een filmcamera werkt het beste op een filmstatief, terwijl een fotocamera beter op een fotostatief past. De aansluitingen verschillen, wat tot problemen kan leiden als je dit niet goed afstemt.
Als je ook verticale video’s wilt opnemen, bijvoorbeeld voor social media, kies dan voor een statief dat verticaal gekanteld kan worden.
Onze tips voor een goede tripod:
- Benro KH25P (instap)
- Manfrotto MVK502055XPRO3 (high-end)
Belichting
Belichting is een cruciaal onderdeel dat veel invloed heeft op de professionele uitstraling van je video’s. De basis voor professionele videoproductie is een driepuntsbelichting bestaande uit:
- Key light – Dit is je hoofdlichtbron die van voren op het onderwerp schijnt, maar niet direct van achter de camera. Plaats deze lamp onder een hoek voor een natuurlijker effect.
- Backlight – Dit licht wordt achter het onderwerp geplaatst en schijnt richting de camera. Het zorgt ervoor dat je onderwerp visueel loskomt van de achtergrond en geeft diepte aan je beeld.
- Fill light – Deze lichtbron verzacht de schaduwen die door de key light worden gecreëerd. Als je met een beperkt budget werkt, kun je beginnen met alleen een key light en een backlight.
Onze tips voor goede belichting:
- Ledgo E268C bi-color kit (instap)
- Amaran 60x S (high-end)
- Amaran 200d S (high-end)
- Amaran 200x S (high-end)
- Godox Octa Softbox + Grid 95cm (high-end)
- Godox Octa Softbox + Grid 120cm (high-end)
Veel bedrijven denken niet na over belichting, maar een video met de juiste belichting oogt professioneler.
Geluid
Wat misschien nog wel belangrijker is dan beeldkwaliteit, is het geluid. Dit is iets waarvan het belang, net als het belang van belichting, vaak onderschat wordt.
Maar als jij een video bekijkt met superscherp 4K-beeld, maar met slecht geluid, zul je wegzappen. Aan de andere kant: als jij naar een inhoudelijk interessante live stream kijkt waarvan het geluid fantastisch is, maar het beeld door netwerkproblemen wat vaag, zul je waarschijnlijk wél blijven hangen.
Het liefst zorg je natuurlijk voor én goed beeld én goed geluid, maar als je moet kiezen in je budget, is geluid belangrijker.
Er zijn verschillende soorten microfoons voor verschillende opnamesituaties:
- Lavalier microfoon (daspeldmicrofoon) – Deze kleine microfoon wordt op de kleding gespeeld, dicht bij de mond. Ideaal voor interviews en presentaties. In bedrijfsvideo’s straalt het gebruik van een zichtbare microfoon vaak professionaliteit en betrouwbaarheid uit.
- Overhead microfoon – Een microfoon die op een statief boven het onderwerp wordt geplaatst. Geschikt voor opnames op vaste locaties, zoals in een studio.
- Richtmicrofoon – Deze microfoon wordt op de camera bevestigd en vangt geluid op in de richting waarin de camera wijst. Handig voor dynamische opnames waarbij je in beweging bent, bijvoorbeeld tijdens bedrijfsrondleidingen.
Voor de beste audiokwaliteit is het aan te raden om met minimaal twee audiobronnen te werken. Dit geeft je een back-up als er problemen optreden met een van de bronnen, en het combineren van verschillende microfoons kan een voller en natuurlijker geluid opleveren.
Als je met meerdere microfoons werkt of een hogere geluidskwaliteit wilt, heb je mogelijk een externe audio recorder nodig zoals een Zoom recorder. Voor podcastachtige settings is een Rodecaster een goede optie. Deze gebruiken wij zelf ook voor de StoryBrand-podcast.
Onze tips voor een goede microfoon:
- RODE VideoMicro (instap)
- RODE VideoMic Pro+ (high-end)
Slecht geluid is een grotere dealbreaker dan slecht beeld.
Backdrop
Verder heb je een geschikte backdrop nodig, oftewel een geschikte achtergrond. Dit kan een wand of een strak gespannen doek zijn of simpelweg wat er achter je te zien is.
Hier bij Buzzlytics/StoryBrand Nederland hebben we een StoryBrand-backdrop als achtergrond voor onze StoryBrand-video’s.
Een backdrop heeft veel invloed op de sfeer die je crëeert in je video’s, dus denk hier goed over na.
Editing software
Alle video’s die je maakt (behalve natuurlijk de 1-op-1-video’s die ik hierboven noemde), moet je ook editen.
Voor beginners is iMovie (Mac) of VSDC (Windows) heel geschikt. Dit zijn beide gratis programma’s. Als je serieus met video aan de slag gaat, kom je al snel uit bij het betaalde Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro.
Hostingplatform
Tot slot is het belangrijk om na te denken over een videohostingplatform. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je video direct op de website te plaatsen, maar je kunt hem ook op bijvoorbeeld YouTube plaatsen (en embedden op je website) of op Vimeo. Alle hostingplatformen hebben hun eigen voor- en nadelen, waar ik in een latere blog verder op in zal gaan.
Het beste moment om te beginnen is nu
In dit artikel heb je praktische tips en tools gekregen om laagdrempelig met video te beginnen voor je bedrijf.
Door te focussen op haalbare stappen zoals het gebruik van eenvoudige apparatuur en software, kun je snel en effectief video’s maken die je marketingstrategie versterken.
Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat video anno 2024 essentieel is en dat het belangrijk is om nu te beginnen, zonder te wachten op een groot budget en de juiste mensen.
Bij Buzzlytics hebben we uitgebreide ervaring in het helpen van bedrijven met het implementeren van effectieve videostrategieën.
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met een videostrategie die jouw bedrijf laat groeien? Plan dan een adviesgesprek in met een van onze adviseurs.
Gerelateerde artikelen
17 december 2024
-
Leestijd: +/- 6 min