Zo maak je een content guide die traffic, leads én sales oplevert [+ stappenplan]

Als contentmanager wil je (potentiële) klanten helpen goed geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze precies de informatie krijgen die ze nodig hebben, op het moment dat ze die nodig hebben? Een artikel of een video is niet altijd voldoende – soms heb je een uitgebreide resource nodig: een content guide.
Bij Buzzlytics hebben we verschillende klanten in ons marketing- en salesprogramma geholpen content guides te maken. Goed doordachte guides blijken een krachtig middel om traffic, leads én sales te genereren. Door de juiste informatie, op het juiste moment, aan de juiste doelgroep aan te bieden, help je prospects en klanten in elke fase van hun reis.
In dit artikel leer je welke soorten content guides er zijn en hoe je ze inzet. Je ontdekt welk type guide het beste past bij welke situatie en je krijgt een helder stappenplan om je eigen guide te maken. Na het lezen weet je precies hoe je waardevolle, complete content guides creëert die je (potentiële) klanten écht verder helpen.
Content guides helpen kopers bij hun aankoopbeslissing.
De 4 typen content guides die je kunt maken
Een content guide is een uitgebreide informatiebron die kopers helpt bij hun aankoopbeslissing, maar de exacte invulling hangt af van je doelstellingen. Hieronder bespreek ik de vier belangrijkste typen content guides en hun specifieke kenmerken.
Goed om te weten: dit zijn de interne benamingen voor de gidsen. Extern gebruik je natuurlijk SEO-vriendelijke titels die aansluiten bij de zoektermen die je doelgroep gebruikt en die bij je doelgroep de interesse wekken om de guide te lezen. Bij Buzzlytics hebben we bijvoorbeeld gidsen met de titel ‘Alles wat je moet weten over [naam product]’.
Info guide
Een info guide, ook wel e-book genoemd, biedt een compleet overzicht van een specifiek onderwerp. Dit type guide richt zich op prospects die zich bewust zijn van hun probleem maar nog niet van de mogelijke oplossingen. Deze prospects bevinden ze in de top of the funnel (tofu).
Het doel van deze guide is om een breed publiek te bereiken en merkbekendheid op te bouwen. Neem bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf dat een gids publiceert over onkruid in tuinen. Niet iedereen die deze guide leest wordt klant – sommigen zijn doe-het-zelvers of nog niet klaar voor je diensten. Maar door waardevolle informatie te delen, bouw je wel merkbekendheid en autoriteit op in je vakgebied.
Een buyer’s guide gaat in op verschillende mogelijke oplossingen voor een probleem.
Buyer’s guide
Een buyer’s guide helpt potentiële klanten bij het maken van een aankoopbeslissing. Waar de lezer van een info guide zich vooral bewust is van zijn probleem, gaat een buyer’s guide dieper in op mogelijke oplossingen. Deze prospects bevinden zich in de middle of the funnel (mofu).
In het voorbeeld van het hoveniersbedrijf zou een buyer’s guide alle manieren kunnen behandelen om onkruid te bestrijden: preventieve maatregelen, bestrijdingsmiddelen, handgereedschap, bodemverbeteraars etc. Het is belangrijk om in een buyer’s guide niet alleen je eigen oplossing te belichten, maar een compleet overzicht te geven.
Seller’s guide
Anders dan een buyer’s guide focust een seller’s guide specifiek op jouw producten en diensten. Een buyer’s guide leert prospects hoe ze een geïnformeerde aankoop kunnen doen, ongeacht bij wie ze uiteindelijk kopen. Een seller’s guide leert prospects hoe ze een geïnformeerde aankoop kunnen doen bij jou. Prospects met wie je de seller’s guide deelt, zitten in de bottom of the funnel (bofu).
Gebruik klantvoorbeelden en cases om de effectiviteit van je oplossing aan te tonen. Er kan overlap zijn met een buyer’s guide – één document kan beide doelen dienen als je begint met algemene informatie en dan overgaat naar je specifieke aanbod. Zorg er wel voor dat je niet te snel met je sales pitch komt.
Je kunt een buyer’s guide en een seller’s guide in één guide combineren, maar kom dan niet te snel met je sales pitch.
Customer guide
Een customer guide, ten slotte, is bedoeld voor mensen die al klant zijn. Het is een combinatie van een gebruikershandleiding en een magazine voor fans dat klanten helpt het maximale uit jouw product of dienst te halen. Een customer guide helpt ook te voorkomen dat je klanten spijt krijgen van hun aanschaf en gefrustreerd raken.
Voor een SaaS-bedrijf kan dit een gids zijn met tips, trucs en oplossingen voor problemen. En een botenbouwer kan bijvoorbeeld een onderhoudskalender maken met tips voor hoe zijn klanten hun boten in topvorm kunnen houden. Door klanten te helpen optimaal gebruik te maken van je product of dienst, vergroot je de kans dat ze ambassadeurs worden van je merk.
Wanneer heb je welke guide nodig?
Je hoeft niet alle typen guides te maken, en zeker niet tegelijk. De keuze hangt af van je doelstellingen:
- Wil je meer verkeer naar je website? Een info guide helpt je de beste content te bundelen op een gebruiksvriendelijke manier die goed scoort in Google.
- Heb je stevige, gedetailleerde content nodig om deals te sluiten? Dan past een buyer’s guide of seller’s guide (of combinatie) beter.
Het goede nieuws is dat je zelden vanaf nul hoeft te beginnen. Waarschijnlijk heb je al veel bruikbare content. Begin daarom met een inventarisatie van bestaand materiaal om te zien waar de gaten zitten en hoe je alles kunt samenbrengen.
In 7 stappen naar je eigen content guide
Het schrijven van een content guide is een project dat je het beste over een kwartaal kunt spreiden. Zo kun je het combineren met je andere taken.
Volg deze zeven stappen:
1. Stel mijlpalen vast
Als contentmanager heb je nog meer taken op je bordje, dus geef je zelf ruim de tijd voor het maken van je content guide. Plan realistische deadlines voor elk onderdeel zodat je de voortgang erin houdt. Houd hierbij rekening met andere werkzaamheden.
2. Houd een brainstormsessie
Bepaal het einddoel van je guide. Voor een sales enablement-stuk overleg je met sales over wat erin moet. Voor een customer guide spreek je met productontwerpers.
3. Maak een outline
Creëer voordat je begint met schrijven een outline, zodat je weet hoe alle onderdelen in elkaar passen.
Tip: Maak voordat je begint een inventarisatie van de content die je al hebt. Die kun je hergebruiken voor je content guide.
4. Schrijf de guide
Met een outline kun je het schrijfwerk opdelen in behapbare stukken. Blijf terwijl je aan het schrijven bent tussen de verschillende delen heen en weer springen voor een soepele verhaallijn.
5. Creëer ondersteunende middelen
Een content guide is meer dan alleen tekst. Werk samen met designers of fotografen, of gebruik tools als Canva voor de vormgeving.
6. Publiceer de guide
Na een grondige review kun je guide publiceren: als downloadbare PDF, als sales tool of als resource voor nieuwe klanten.
7. Gebruik je guide op verschillende manieren
Tot slot is het slim om de content uit je guide op verschillende manieren in te zetten: als PDF die mensen kunnen downloaden in ruil voor hun e-mailadres, maar je kunt er bijvoorbeeld ook losse artikelen uit halen die je publiceert op je website.
Pro tip: Het maken van een content guide kan veel werk zijn en daarom adviseren we je hierboven er een kwartaal voor uit te trekken. Zelf heb ik ervaren dat het met AI een stuk sneller kan. Wil jij dit ook? Meld je dan aan voor ons marketing- en salesprogramma waarin je leert werken met AI-tools, en nog veel meer.
Lees ook: Content repurposing: haal het maximale uit elk stuk content.
Maak het je (potentiële) klanten gemakkelijker met de juiste content guide
Een content guide is een krachtige manier om je doelgroep te helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen. Door de juiste type guide te kiezen en deze stap voor stap te ontwikkelen, creëer je een waardevolle resource die zowel jouw organisatie als je klanten verder helpt.
Een content guide sluit goed aan bij de manier waarop de hedendaagse koper koopt. Kopers doen steeds meer onderzoek voordat ze een aankoop doen en ze zoeken naar complete, betrouwbare informatie die hen helpt de juiste keuze te maken. Met een goede content guide kun jij die betrouwbare bron van informatie zijn die ze zoeken.
Bij Buzzlytics hebben we ervaren hoe effectief deze aanpak is. We hebben al vele bedrijven geholpen hun doelgroep beter te bedienen met verschillende soorten content guides. Deze bedrijven zagen niet alleen een toename in traffic en leads, maar merkten ook dat hun prospects beter geïnformeerd waren en sneller beslissingen namen.
Klaar om aan de slag te gaan met je eigen content guide? Volg de stappen in dit artikel en begin klein. Kies een guide die past bij je belangrijkste doelstelling en gebruik bestaande content als basis. Kun je wel wat begeleiding gebruiken bij het creëren van je guide en andere content? Dan is ons marketing- en salesprogramma wellicht interessant voor jou!
Gerelateerde artikelen
20 februari 2025
-
Leestijd: +/- 8 min
4 juli 2024
-
Leestijd: +/- 9 min