Door:

Lucas Doornhein

They Ask, You Answer Coach

Leestijd: +/- 5 min

14 januari 2025

Deel dit item:

Moet ik een StoryBrand-implementatie doen voordat ik TAYA kan doen?

Man in lichtblauw overhemd zit op een witte bank met een laptop op schoot, hand bij zijn kin, kijkend met een peinzende blik terwijl hij een beslissing overweegt.

Ben je al bekend met StoryBrand en They Ask, You Answer (TAYA) en vraag je je nu af waar jij het beste mee kunt beginnen binnen jouw organisatie?

Dan is dit artikel voor jou bedoeld.

Als headcoach bij Buzzlytics heb ik meerdere bedrijven begeleid die dezelfde vraag hadden als jij. Sommige deden eerst StoryBrand, andere begonnen direct met TAYA, en weer andere kozen voor een gecombineerde aanpak. Ik heb uit eerste hand gezien wat werkt – en wat niet.

In dit artikel help ik je bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Ik leg uit hoe beide methodes elkaar versterken, wat de voor- en nadelen zijn van verschillende routes, en hoe je kunt bepalen welke aanpak het beste bij jouw bedrijf past. Na het lezen van dit artikel weet je precies in welke situatie je beter eerst een StoryBrand-implementatie kunt doen en wanneer je direct kunt starten met TAYA.

Als je StoryBrand en TAYA als twee gescheiden trajecten benadert, mis je waardevolle synergievoordelen.

Het ideale scenario: een geïntegreerde aanpak

Bij Buzzlytics zien we steeds vaker dat de scheidslijn tussen StoryBrand en TAYA vervaagt. In plaats van ze als twee aparte trajecten te zien, behandelen we ze steeds meer als complementaire onderdelen van één overkoepelend marketing- en salesprogramma.

Als je StoryBrand en TAYA namelijk als twee volledig gescheiden trajecten benadert, mis je waardevolle synergievoordelen. StoryBrand helpt je om je boodschap helder te krijgen, terwijl TAYA je helpt om die boodschap via content bij je doelgroep te krijgen. Door ze te combineren, versterk je beide methodes.

Om deze reden verweven we in ons Mastery-programma bewust elementen uit beide methodes. Zo gebruiken we bijvoorbeeld StoryBrand-principes in onze salestraining, samen met TAYA-elementen. Deze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat je marketing en sales echt op elkaar aansluiten.

Het voordeel van eerst StoryBrand doen, is dat je een duidelijke leidraad hebt voor al je contentcreatie.

De voor- en nadelen van eerst StoryBrand doen

Als je toch kiest voor een gescheiden aanpak, is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide routes te kennen.

Voordelen van eerst StoryBrand doen

Door eerst je StoryBrand BrandScript te maken, heb je een duidelijke leidraad voor al je contentcreatie. Je weet precies hoe je je bedrijf wilt positioneren en welke boodschap je wilt overbrengen. Met StoryBrand leer je ook hoe je je autoriteit kunt laten zien zonder opdringerig over te komen. Deze kennis kun je later in je TAYA-content verwerken, bijvoorbeeld in je inleidingen en conclusies.

Nadelen van eerst StoryBrand doen

Een van de grootste valkuilen van eerst StoryBrand doen is dat het kan voelen als een afgerond project. Je hebt je BrandScript, je nieuwe website en je lead generators – en dan kan het verleidelijk zijn om te denken dat je klaar bent. Maar dan begint het eigenlijk pas. Want je kunt de principes van StoryBrand op veel meer dingen toepassen. In je offertes, in je salesdecks, in je artikelen, in je video’s, enzovoort.

Het voordeel van starten met TAYA is dat je heel snel concrete resultaten kunt boeken.

De voor- en nadelen van direct met TAYA starten

Ook direct starten met TAYA heeft voor- en nadelen.

Voordelen van direct met TAYA starten

Met TAYA kun je al snel concrete resultaten boeken. Een goed artikel dat vandaag geschreven wordt, kan morgen al leads genereren. Dit in tegenstelling tot een StoryBrand-implementatie, wat vaak een langer proces is. Ook bouw je door direct met content te starten snel veel marktkennis op. Je contentmanager doet interviews, schrijft artikelen en leert de organisatie en de markt door en door kennen. Deze kennis kan later waardevol zijn bij het maken van je BrandScript.

Nadelen van direct met TAYA starten

Zonder de messaging-principes van StoryBrand kan je leadgeneratie wat achterblijven. Je krijgt wel organisch verkeer op je content, maar de conversie naar afspraken kan lager zijn dan wanneer je StoryBrand-principes toepast. Ook zie je dat zonder StoryBrand-training empathie heel duidelijk naar voren komt in de content en autoriteit wat minder. Maar je hebt beide nodig voor sterke content.

De beste aanpak: onderdelen van beide methodes combineren.

Hoe maak je de juiste keuze voor jouw situatie?

Er zijn verschillende situaties waarin het verstandig is om eerst met StoryBrand aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als je website zeer slecht converteert, als je nog geen contentteam hebt en niet van plan bent zo’n team samen te stellen, of als je een beperkt budget hebt en klein wilt beginnen.

Direct met TAYA starten kan juist goed werken als je al een sterk team hebt staan, je website redelijk converteert, je snel resultaat wilt zien of als je veel urgente vragen van sales hebt liggen.

In de praktijk zien we echter dat het vaak het beste werkt om onderdelen van beide methodes te combineren. Je kunt bijvoorbeeld in het eerste kwartaal je BrandScript maken, tegelijkertijd een contentmanager aannemen en direct starten met je eerste artikelen. Ook kun je je homepage aanpakken als die echt niet goed is. Op deze manier pak je de belangrijkste zaken eerst aan, zonder vast te zitten aan een rigide volgorde.

Kies de route die bij jouw situatie past

Bij Buzzlytics hebben we al veel verschillende bedrijven geholpen met zowel StoryBrand als TAYA. Onze ervaring leert dat het grote plaatje belangrijker is dan de volgorde: waar wil je naartoe met je business en hoe maak je die futureproof en schaalbaar? Begin met het beantwoorden van die vraag, dan wordt vaak vanzelf duidelijk welke elementen je eerst moet aanpakken.

We zien in de praktijk dat een geïntegreerde aanpak, waarbij elementen van beide methodes gecombineerd worden, vaak het beste werkt. Door niet vast te houden aan een rigide volgorde, maar te kijken naar wat jouw bedrijf op dit moment nodig heeft, kun je de beste resultaten behalen.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen: waar wil je naartoe moet je business en hoe maak je die futureproof en schaalbaar?

In ons Mastery-programma combineren we dan ook het beste van beide methodes, samen met andere bewezen marketing- en salesprincipes. We kijken per situatie wat een bedrijf nodig heeft en in welke volgorde we de verschillende elementen het beste kunnen implementeren.

Wil je een keer sparren over hoe wij jou kunnen helpen met je marketing en sales? Plan dan een gesprek in met een van onze adviseurs. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw bedrijf.