Wat zijn de voor- en nadelen van groepscoaching?
Vanaf september 2024 kun je ook bij Buzzlytics terecht voor TAYA Group Mastery.
Dit is een groepsvariant van ons succesvolle 1-op-1 TAYA Mastery-traject. waarmee we ook kleinere MKB-bedrijven met een beperkt budget de mogelijkheid willen geven They Ask, You Answer te implementeren.
Nu kan ik me voorstellen dat dit nieuwe aanbod allerlei vragen bij je oproept:
- Is zo’n groepstraject niet gewoon een afgezwakte variant van een 1-op-1-traject?
- Krijg ik wel net zo veel waarde?
- Wat zijn de nadelen van een groepstraject waar ik me van bewust moet zijn?
Zelf heb ik het afgelopen halfjaar deelgenomen aan een intensief groepscoachingstraject om gecertificeerd They Ask, You Answer-coach te worden. Ik heb dus aan den lijve ervaren wat de voor- en nadelen van groepscoaching zijn en in dit artikel deel ik ze met jou.
Aan het einde van dit artikel kun je een weloverwogen beslissing nemen of de voordelen van groepscoaching voor jou zwaarder wegen dan de nadelen en dus of TAYA Group Mastery geschikt is voor jouw bedrijf.
Nadelen van groepscoaching
We trekken de pleister eraf en beginnen meteen met de nadelen.
Nadeel 1: Er is minder individuele aandacht
Het eerste nadeel is dat de coach zijn aandacht over verschillende personen moet verdelen. Daardoor is er minder tijd om diep in te gaan op jouw eigen cases en dat kan frustrerend zijn als je specifieke vragen hebt of de behoefte hebt om dieper in te gaan op een bepaald onderwerp.
In een groepscoachingstraject is minder tijd om diep in te gaan op jouw eigen vragen.
Nadeel 2: Niet alles is even relevant voor iedereen
Een tweede nadeel is dat niet alles wat besproken wordt voor iedereen even relevant is. In mijn eigen coachingstraject ging het bijvoorbeeld ook over sales. Dit is minder interessant als je zelf geen sales doet.
In TAYA Group Mastery volgen salesmedewerkers en contentmanagers aparte sessies, waardoor dit probleem zich niet zal voordoen, maar het kan wel voorkomen dat een contentmanager bijvoorbeeld een case wil inbrengen die misschien wat minder relevant is voor een andere contentmanager.
Nadeel 3: Er zijn mogelijk niveauverschillen
Dat brengt ons bij het volgende nadeel: mogelijke niveauverschillen. Er kunnen bijvoorbeeld zowel beginnende als ervaren contentmanagers deelnemen aan TAYA Group Mastery.
Voor de beginnelingen is het fijn om zich te kunnen optrekken aan hun meer ervaren vakgenoten. Maar het kan er ook toe leiden dat zij zich overweldigd en geïntimideerd voelen, omdat ze zich ineens realiseren hoeveel ze nog moeten leren.
Aan de andere kant kan het voor de ervaren contentmanagers fijn zijn om tips en tricks met beginnelingen te delen. Het is voor hen gemakkelijk om te vergeten hoeveel kennis en ervaring ze al hebben (‘the curse of knowledge’) en het is goed voor hun zelfvertrouwen om zich daar weer even van bewust te worden. Het kan echter ook frustrerend zijn om altijd degene te zijn die geeft, in plaats van dat geven en ontvangen in balans zijn.
Maar voor zowel beginnende als ervaren contentmanagers geldt dat ze veel nieuwe dingen zullen leren in TAYA Group Mastery:
- Ze zullen over onderwerpen schrijven waar ze nog niet eerder over geschreven hebben.
- Ze zullen hun artikelen op een heel andere manier moeten opbouwen dan ze gewend zijn.
- Ze zullen eraan moeten wennen dat ze hun content niet meer alleen voor zoekmachines schrijven, maar voor sales.
In ons artikel Kan elke senior contentmanager een TAYA-contentmanager worden? gaan we dieper in op wat TAYA-content anders maakt en welke skills een TAYA-contentmanager nodig heeft.
Zowel beginnende als ervaren contentmanagers zullen veel nieuwe dingen leren in TAYA Group Mastery.
Nadeel 4: Het kan spannend zijn om je kwetsbaar op te stellen
Een laatste nadeel is dat het lastiger kan zijn om je kwetsbaar op te stellen in een groep dan in een een-op-eensituatie. Je zult persoonlijke ervaringen of problemen waar je tegenaan loopt moeten delen en dat kan in het begin spannend zijn als andere mensen meeluisteren.
Zelf vond ik dit in het begin van mijn coachingstraject ook best spannend.
Toch is het belangrijk om over die drempel heen te stappen, omdat je op die manier het meeste uit de groepscoaching haalt. Bijkomend voordeel van je kwetsbaar opstellen: als jij het doet, is de kans groot dat anderen volgen.
Voordelen van groepscoaching
Naast de genoemde nadelen heeft groepscoaching ook voordelen waar ik hieronder dieper op inga.
Voordeel 1: Het is kosteneffectiever
Het eerste voordeel is dat groepscoaching vaak goedkoper is dan 1-op-1 coaching. Dit geldt ook voor TAYA Group Mastery.
De investering voor Group Mastery is momenteel (juli 2024) 19.750 ex. btw voor 6 maanden, terwijl je voor 6 maanden TAYA Mastery 25.500 tot 32.000 kwijt bent.
Groepscoaching is dus een kosteneffectieve oplossing voor kleinere MKB-bedrijven die opzien tegen de investering in 1-op-1 coaching, maar die toch graag They Ask, You Answer willen implementeren.
Lees ook: TAYA Mastery vs. Group Mastery: wat is de beste optie voor jouw bedrijf?
TAYA Group Mastery is een kosteneffectieve oplossing voor kleinere MKB-bedrijven die They Ask, You Answer willen implementeren.
Voordeel 2: Je leert van elkaar
Een tweede voordeel, wat ik zelf een van de grootste voordelen vond van mijn coachingstraject, is dat je kunt leren van elkaars ervaringen en inzichten.
In mijn groep zaten mensen van over de hele wereld, met ieder hun eigen achtergrond en expertise. Dit zorgde voor een rijke leeromgeving waarin we niet alleen van de coach leerden, maar ook van elkaar.
Een concreet voorbeeld hiervan zijn de rollenspellen die we deden. We moesten oefenen met het omgaan met weerstand en doordat we dit in een groep deden, konden we van elkaars fouten en successen leren. De eerste persoon die het rollenspeel deed, kreeg feedback van de coach en de volgende deelnemer kon hier direct op voortborduren. Zo konden we onszelf snel verbeteren.
Verder heb je in een groep te maken met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Veel bedrijven lopen tegen vergelijkbare uitdagingen aan. Door deze in een groep te bespreken, krijg je niet alleen de inzichten van de coach, maar ook waardevolle input van de andere deelnemers.
Tot slot leer je van de feedback die anderen krijgen. Ook al is de situatie misschien niet 1-op-1 hetzelfde als die van jou, je kunt de feedback wel op je eigen situatie toepassen — nu of in de toekomst, als je in een vergelijkbare situatie belandt.
In groepscoaching krijg je niet alleen de inzichten van de coach, maar ook waardevolle input van de andere deelnemers.
Voordeel 3: Het kan minder intimiderend zijn dan 1-op-1
Een laatste voordeel van groepscoaching dat ik wil benoemen is dat een groepssetting voor sommige van je medewerkers ook minder intimiderend kan zijn dan een 1-op-1-gesprek met een ervaren coach. Het kan gerustellend voor hen zijn om te zien dat anderen met dezelfde uitdagingen worstelen.
Het delen van successen en uitdagingen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten kan ook een gevoel van verbondenheid creëren. En dat zorgt weer voor een positieve groepsdynamiek, waarin deelnemers elkaar aanmoedigen en motiveren.
TAYA Group Mastery is een volwaardig alternatief voor TAYA Mastery
Groepscoaching heeft zowel voor- als nadelen. Group Mastery is geen afgezwakte variant van TAYA Mastery, maar kan zelfs de betere keuze zijn als jullie graag in een groep leren en op zoek zijn naast een kosteneffectieve manier om They Ask, You Answer met begeleiding te implementeren.
Bij Buzzlytics helpen we bedrijven dagelijks om They Ask, You Answer succesvol te implementeren. Tot nu toe deden we dat met TAYA Mastery, maar vanaf september dus ook met TAYA Group Mastery.
Twijfel je na het lezen van dit artikel nog of TAYA Group Mastery de beste keuze is voor jouw bedrijf? Lees dan ons artikel TAYA Mastery vs. TAYA Group Mastery: wat is de beste optie voor jouw bedrijf? of plan een gesprek in met een van onze adviseurs. Ze denken graag met je mee over wat voor jou de beste optie is.
Gerelateerde artikelen
11 maart 2024
-
Leestijd: +/- 4 min
2 juli 2024
-
Leestijd: +/- 4 min
28 mei 2024
-
Leestijd: +/- 7 min