Hoe maak je een goede They Ask, You Answer-video?
Wist je dat de effectiviteit van een boodschap voor slechts 7% wordt bepaald door de woorden die je uitspreekt? 38% wordt bepaald door je toon, intonatie en volume en 55% door je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.
Dit betekent dat het heel lastig is om je boodschap goed over te brengen als je in je bedrijf alleen met geschreven tekst werkt (al of niet in combinatie met afbeeldingen). Je moet het dan immers met die 7% doen en in tekst heb je dan ook nog eens te maken met geschreven in plaats van gesproken woorden.
In een video ben je niet afhankelijk van die 7% en kun je een veel krachtiger boodschap overbrengen. Dit maakt dat video dé manier is om vertrouwen te wekken bij je potentiële klanten en om jezelf te positioneren als de ‘trusted advisor’.
Maar dan moet je wel weten hoe je dit aanpakt.
Als gecertificeerd They Ask, You Answer-coach en videotrainer ben ik het eerste aanspreekpunt voor onze klanten die met video aan de slag willen. Ik zie in de praktijk wat wel en niet werkt en in mijn artikelen deel ik mijn kennis met jou.
In dit artikel maak je kennis met de Video 6, een krachtig framework dat je helpt om video’s te maken die zowel boeien als converteren. Aan het einde weet je precies hoe je video’s maakt waarmee je de positie van je bedrijf als ‘trusted advisor’ kunt versterken.
Video is dé manier om vertrouwen te wekken bij je potentiële klanten en jezelf te positioneren als de ‘trusted advisor’.
De Video 6
Met video kun je jezelf dus positioneren als ‘trusted advisor’ en meer sales genereren. Maar daarvoor moeten je video’s aan twee voorwaarden voldoen:
- Ze moeten je kijkers boeien
- Ze moeten converteren
Als een video niet boeit, kijken mensen hem niet af. Of ze beginnen niet eens met kijken. En als een video niet converteert, draagt hij uiteindelijk niet bij aan sales.
Hoe maak je dan een video die boeit én converteert? Daar bestaat een framework voor: de Video 6.
Dit framework bestaat – zoals je vast al had geraden – uit zes onderdelen die in een vaste volgorde in je video moeten terugkomen Hieronder licht ik ze toe.
Video’s moeten boeien én converteren om effectief te zijn.
1. Teaser
Het eerste onderdeel is de teaser. Dit zijn de eerste tien tot dertig seconden waarin je de aandacht van je kijker moet zien te krijgen. Het maakt niet uit hoe gelikt je video eruitziet of hoe goed de inhoud is, als je kijker niet verder komt dan die eerste tien tot dertig seconden, ben je hem kwijt. Een pakkende teaser is dus cruciaal.
Hieronder zie je een voorbeeld uit de Endless Customers-podcast van IMPACT. De makers proberen er met een prikkelend fragment voor te zorgen dat je blijft kijken.
2. Logo bumper
Het tweede onderdeel is de logo bumper. Misschien heb je nog nooit van deze term gehoord, maar je hebt hem vrijwel zeker al vaak gezien gezien: het is de logo-animatie die enkele seconden in beeld komt na de teaser.
3. Intro
Het derde onderdeel is het intro. Dit is iets anders dan de teaser. De teaser is bedoeld om de aandacht van de kijker te trekken. In het intro wil je de kijker een preview geven wat hij kan verwachten en hem een promise geven waardoor hij de hele video wil bekijken.
Het maakt niet uit hoe goed je inhoud is, zonder pakkende teaser ben je je kijker kwijt.
4. Segmenten
Het vierde onderdeel zijn de segmenten. Een goede video bevat drie of meer segmenten (hoofdstukken) die het voor je kijkers gemakkelijker maken om je verhaal te volgen. Ook zullen je kijkers meer van je video onthouden als je hem opdeelt in segmenten. Segmenten zijn dus van cruciaal belang.
Stel dat je een bio-video opneemt (een van de Selling 7-video’s). Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de volgende segmenten:
- Segment 1: Wat houdt je functie in en hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
- Segment 2: Wat vind je leuk aan deze functie en waarom werk je graag bij dit bedrijf?
- Segment 3: Wat doe je buiten je werk?
Segmenten zijn dus hoofdstukjes of wat langere hoofdstukken die je los van elkaar kunt bekijken. In een wat langere video kun je hiervoor timestamps gebruiken zodat mensen meteen naar het hoofdstuk kunnen gaan dat voor hen relevant is.
5. Call to action
Het vijfde onderdeel is de call to action. Elke marketing en sales video moet een call to action bevatten. En niet zomaar een call to action, maar een call to action die aansluit bij de video die ze net hebben gezien. Wat kunnen ze het beste doen nadat ze de video hebben bekeken? Een checklist downloaden? Een andere video bekijken? Een afspraak maken? Wees specifiek.
Door zelf een duidelijke call to action aan te bieden, heb je meer invloed op wat je kijkers doen nadat ze je video bekeken hebben. Anders is de kans groot dat ze de volgende video gaan bekijken die ze voorgeschoteld krijgen en ben je ze kwijt.
Dit is ook de reden dat de call to action niet de laatste stap is in de Video 6. Je wilt dat mensen actie ondernemen voordat ze de aanbevelingen van YouTube te zien krijgen.
Met een duidelijke, specifieke call to action heb je invloed op wat je kijkers doen nadat ze je video hebben bekeken.
6. Outro
Het zesde onderdeel ten slotte, is de outro. Dit is je laatste kans om een blijvende indruk achter te laten dus grijp ‘m. Je kunt bijvoorbeeld nog eens krachtig samenvatten wat je in de video hebt verteld of je kijkers een gedenkwaardige oneliner meegeven. Vaak komt de logo bumper in het outro ook nog een keer terug, zodat mensen zich herinneren van wie ze ook alweer een video hebben bekeken.
Positioneer je bedrijf als de trusted advisor met video
Video is dé manier om vertrouwen op te bouwen bij je potentiële klanten en het bedrijf waar je werkt te positioneren als de ‘trusted advisor’ in de markt waarin jullie actief zijn. Met het Video 6 framework in je toolbox weet je zeker dat de video’s die je maakt niet alleen leuk zijn om naar te kijken, maar ook daadwerkelijk converteren.
Bij Buzzlytics helpen we bedrijven in ons TAYA Mastery-traject met het implementeren van het They Ask, You Answer-framework. Video is een belangrijk onderdeel van dit traject.
Wil je meer leren over hoe je effectieve video’s maakt? Lees dan onze blogs over video’s die sales genereren en hoe je zonder een budget van Hollywood-proporties kunt beginnen met video.
Gerelateerde artikelen
11 juli 2024
-
Leestijd: +/- 7 min
12 april 2024
-
Leestijd: +/- 11 min
18 maart 2024
-
Leestijd: +/- 5 min
4 juli 2024
-
Leestijd: +/- 9 min