Vidyard vs. Loom: welke video tool past het beste bij jouw salesteam?
Je wilt video inzetten in je salesproces en twijfelt hiervoor tussen Vidyard en Loom. Vidyard wordt vaak aanbevolen voor salesteams, maar Loom is goedkoper. Je vraagt je dan ook af of Vidyard de hogere investering waard is. Kun je niet gewoon Loom gebruiken?
Als headcoach bij Buzzlytics werk ik dagelijks met bedrijven die voor dezelfde keuze staan. Ik zie welke tool de beste resultaten oplevert in welke situatie. Ook heb ik direct zicht op de impact die beide tools hebben op de effectiviteit van salesteams. Dit geeft me een uniek perspectief op de sterke en zwakke punten van beide platforms.
In dit artikel leg ik uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen Loom en Vidyard en help ik je een weloverwogen keuze te maken. Je leert welke features cruciaal zijn voor sales, hoe de prijsstructuur in elkaar zit en wanneer je voor welke tool zou moeten kiezen. Na het lezen weet je precies welke tool het beste aansluit bij de behoeften van jouw salesteam.
Vidyard vs. Loom: oplossingen voor verschillende problemen
Allereerst is het goed om te weten dat Vidyard en Loom allebei een ander probleem oplossen: Loom is een toegankelijke oplossing voor snelle, interne communicatie via video, terwijl Vidyard zich specifiek richt op sales- en marketingteams die video willen inzetten om te communiceren met hun prospects en klanten.
Ze hebben dus allebei hun sterke en minder sterke punten.
Vidyard is gebouwd met de specifieke behoeften van salesteams in gedachten.
Loom: gebruiksgemak en laagdrempeligheid
Loom blinkt uit in gebruiksgemak en laagdrempeligheid. Het is een ideale tool voor teams die snel aan de slag willen met video zonder uitgebreide training. De interface is intuïtief en zelfs nieuwe gebruikers kunnen binnen enkele minuten hun eerste video opnemen en delen.
Vidyard: complete sales-enablement tool
Vidyard daarentegen positioneert zich als een complete sales-enablement tool. Het platform is gebouwd met de specifieke behoeften van salesteams in gedachten, van prospect-tracking tot CRM-integratie. Dit zie je terug in alle aspecten van het platform, van de manier waarop video’s worden opgenomen tot hoe ze worden geanalyseerd.
Hieronder ga ik dieper in op beide tools en vergelijk ik ze op specifieke punten die relevant zijn voor salesteams.
Vidyard vs. Loom: functionaliteiten voor salesteams
Video-opname en -bewerking
Vidyard en Loom bieden allebei de basisfunctionaliteiten die je mag verwachten van een moderne video tool: de mogelijkheid om je scherm, webcam of een combinatie van beide op te nemen.
Maar als we kijken naar de technische specificaties en extra mogelijkheden van beide tools, worden de verschillen snel duidelijk.
Videokwaliteit
Vidyard levert standaard 1080p-kwaliteit op alle abonnementen en biedt 4K-ondersteuning via de desktop app. Deze hoogwaardige videokwaliteit is vooral belangrijk voor salesteams die een professionele indruk willen maken bij prospects.
Loom biedt 4K alleen aan betalende gebruikers en beperkt gratis accounts tot 720p. Voor veel basis use-cases volstaat dit overigens prima.
Met Vidyard kun je één video automatisch personaliseren voor meerdere personen.
Bewerkingsmogelijkheden
De bewerkingsmogelijkheden laten een nog duidelijker verschil zien tussen beide tools.
Zo beschikt Vidyard over een aantal unieke features die specifiek waardevol zijn voor sales. Een voorbeeld hiervan is de ingebouwde scriptgenerator die salesteams helpt bij het maken van effectieve video pitches. Deze AI-gedreven functie analyseert je doelgroep en biedt suggesties voor een overtuigende boodschap.
Een andere onderscheidende feature van Vidyard is de mogelijkheid om video’s te personaliseren met variabelen. Dit betekent dat je één video kunt opnemen en deze automatisch kunt personaliseren voor verschillende ontvangers. Je hoeft dus niet meerdere video’s met dezelfde boodschap op te nemen voor meerdere personen. Dit bespaart veel tijd bij het benaderen van prospects.
Ook heb je bij Vidyard meer mogelijkheden om de thumbnail aan te passen en op die manier de kans te vergroten dat je video wordt bekeken.
Looms bewerkingstools, aan de andere kant, zijn meer gericht op algemeen gebruik en gebruiksgemak. Het platform biedt alle essentiële functies zoals het trimmen van video’s en het samenvoegen van clips. De interface is zeer intuïtief en de tekentools voor schermopnames zijn handig voor het benadrukken van belangrijke punten tijdens een demo of uitleg. Ook beschikt Loom (tegen een meerprijs) over AI-functionaliteiten zoals Message Composer en Filler Word Removal.
Vidyard biedt een handige integratie met populaire CRM-systemen zoals Salesforce en HubSpot.
Integraties met sales tools
Ook wat integratiemogelijkheden betreft zijn er grote verschillen tussen beide tools, die duidelijk maken dat ze allebei een andere focus hebben.
Vidyard: integratie met Salesforce en HubSpot
Vidyard heeft een duidelijke voorsprong als het gaat om sales-specifieke integraties.
De integratie met populaire CRM-systemen zoals Salesforce en HubSpot is diepgaand en goed doordacht. Video-engagement data wordt automatisch gesynchroniseerd met lead records, waardoor salesteams direct kunnen zien welke prospects hun video’s bekijken en hoe lang ze kijken.
Een andere krachtige feature van Vidyard is de mogelijkheid om video’s direct vanuit het CRM te versturen en te volgen. Deze naadloze integratie betekent dat salesteams kunnen blijven werken in hun vertrouwde omgeving, terwijl ze toch de kracht van video benutten. De analysegegevens van de video’s worden automatisch toegevoegd aan het activiteitenlog van leads en contacten. Dit levert waardevolle inzichten op voor het salesproces.
Loom: integratie met algemene productiviteitstools
De integratieaanpak van Loom is fundamenteel anders. De focus ligt hier meer op algemene productiviteitstools en samenwerkingsplatforms. De integratie met Slack bijvoorbeeld, maakt het gemakkelijk om video’s te delen binnen teams, en de Notion-integratie is handig voor het documenteren van processen. Voor interne communicatie en samenwerking zijn deze integraties zeer waardevol, maar ze bieden minder directe waarde voor sales-gerelateerde activiteiten.
Met Vidyard kun je op detailniveau de prestaties van je video monitoren.
Analytics en inzichten
Tot slot zijn er grote verschillen tussen de analytics-mogelijkheden van beide tools.
Vidyard biedt een uitgebreide suite aan analytics die specifiek zijn ontworpen voor salesteams. Het platform kan precies identificeren wie je video bekijkt, zelfs als deze wordt doorgestuurd naar anderen. Deze viewer-identificatie is gekoppeld aan gedetailleerde engagement metrics, waardoor je kunt zien welke delen van je video het meest aanspreken.
Ook de heat maps van Vidyard zijn erg waardevol voor het optimaliseren van salesvideo’s. Ze laten zien welke delen van je video de meeste aandacht krijgen en waar mensen afhaken. Deze inzichten helpen salesteams hun boodschap effectiever over te brengen. Daarnaast kun je alerts instellen die je waarschuwen wanneer een prospect een bepaald percentage van je video heeft bekeken, zodat je op het juiste moment kunt opvolgen.
Loom’s analytics zijn meer basic van aard. Je kunt zien wie je video heeft bekeken en hoe lang er is gekeken, wat voor veel use-cases voldoende is. Het platform biedt ook engagement metrics in de vorm van emoji-reacties en comments, wat vooral waardevol is voor interne communicatie. Voor sales-doeleinden mist Loom echter de diepgaande inzichten die Vidyard biedt.
Loom Business kost $15.00 per gebruiker per maand bij jaarlijkse facturering. Voor Vidyard Plus betaal je $59 per gebruiker per maand.
Vidyard vs. Loom: prijs
De prijsstructuur van beide platforms weerspiegelt hun verschillende positionering in de markt.
Beide bieden een gratis versie aan, maar met verschillende beperkingen. Looms gratis versie staat maximaal 25 video’s toe met een limiet van 5 minuten per video in 720p-kwaliteit. Dit is prima voor basisgebruik en om het platform te leren kennen.
Vidyard’s gratis versie is iets genereuzer met ook 25 video’s, maar dan met een limiet van 30 minuten per video en 1080p-kwaliteit. Deze langere tijdslimiet is vooral handig voor uitgebreide productdemo’s of gedetailleerde uitleg.
Voor zakelijk gebruik zijn er verschillende betaalde opties. Loom Business kost $15.00 per gebruiker per maand bij jaarlijkse facturering. Dit abonnement biedt onbeperkte video’s, aangepaste branding en basisintegraties. Vidyard Plus is met $59 per gebruiker per maand (bij jaarbetaling) flink duurder, maar daar krijg je dan ook meer sales-specifieke functionaliteit voor terug.
Beide platforms bieden ook Enterprise-oplossingen waarvan de prijs op aanvraag wordt bepaald.
Wanneer kies je voor welke tool?
De grote vraag is nu natuurlijk: wanneer kies je voor Loom en wanneer kies je voor Vidyard? Dit hangt sterk af van je specifieke behoeften en use cases.
Loom is een uitstekende keuze voor kleinere salesorganisaties die vooral behoefte hebben aan een gebruiksvriendelijke tool voor video-communicatie. Het platform is ideaal als je snel wilt starten met video zonder uitgebreide training van je team. Ook als budget een belangrijke overweging is en je vooral intern veel video’s deelt, is Loom een logische keuze.
Vidyard is de betere keuze voor professionele salesteams die video strategisch willen inzetten in hun salesproces. Als je CRM-integratie en uitgebreide tracking nodig hebt, en waarde hecht aan gedetailleerde analytics, dan rechtvaardigt dit de hogere investering in Vidyard. Het platform biedt ook meer mogelijkheden om video te gebruiken in verschillende fasen van het salesproces, van eerste contact tot closing.
Een belangrijke overweging is ook de schaalbaarheid van je videostrategie. Als je verwacht dat video een steeds belangrijker onderdeel wordt van je salesaanpak, dan biedt Vidyard meer groeimogelijkheden. De uitgebreide integraties en analysemogelijkheden maken het mogelijk om video structureel in te bedden in je salesprocessen en de resultaten te meten en optimaliseren.
Vidyard is de beste keus voor salesteams die video strategisch willen inzetten.
Investeer slim in de juiste video tool voor jouw team
Een video tool kan hét verschil maken tussen een gemiddeld en een excellent presterend salesteam. De keuze tussen Loom en Vidyard is echter niet zo eenvoudig als alleen naar de prijs kijken. Zoals we hebben gezien, zijn beide tools sterk in hun eigen domein.
Bij Buzzlytics zien we dat Vidyard de beste keuze is voor salesteams die video strategisch willen inzetten. De uitgebreide analytics, diepgaande CRM-integraties en sales-specifieke features zorgen voor een effectiever salesproces. Hoewel de investering hoger is, betaalt deze zich in onze ervaring terug door betere conversies en efficiëntere werkprocessen. Dus hoewel je zeker ook Loom kunt gebruiken, bevelen wij Vidyard aan omdat je hiermee betere resultaten zult behalen. We gebruiken Vidyard zelf ook binnen Buzzlytics.
Wil jij ook aan de slag met video in je salesprocessen? Plan dan een gesprek in met een van onze adviseurs. We analyseren je huidige salesproces, bespreken je doelstellingen en maken samen een plan voor hoe je video kunt inzetten voor betere resultaten.
Gerelateerde artikelen
25 juni 2024
-
Leestijd: +/- 12 min
8 oktober 2024
-
Leestijd: +/- 6 min
3 december 2024
-
Leestijd: +/- 8 min